Airconditioning


Een comfortabel binnenklimaat

Air- conditioning maakt in Nederland een enorme opmars. De zomers zijn warmer en onze huizen steeds beter geïsoleerd. Ook de grote hoeveelheid elektrische apparatuur beïnvloedt ons woonklimaat. Steeds meer particulieren en bedrijven kiezen daarom voor airconditioning.

Airco in het kort

Airconditioning werkt via een vrij eenvoudig principe. Het systeem bestaat altijd uit twee delen, een binnendeel met ventilator en een buitendeel met een compressor. In het binnendeel, dat warme lucht aanzuigt, bevindt zich verdampt koudemiddel wat de lucht afkoelt. Deze gekoelde lucht wordt weer de ruimte ingeblazen, terwijl het gecondenseerde warme koudemiddel in het buitengedeelte weer afkoelt. Terug in het binnendeel kan het koudemiddel weer verdampen en weer nieuwe lucht koelen. Deze cyclus kan zich eindeloos herhalen.

Verschillende systemen

Mobiel. Mobiele systemen zijn er in verschillende uitvoeringen. Een monosysteem combineert het binnen- en buitendeel. Deze systemen zijn redelijk lawaaiig en koelen het minst goed. Mobiele systemen waarbij de compressor uit het raam gehangen wordt, hebben minder last van dit probleem.

Split. Dit systeem wordt bij particulieren het meest toegepast. Het binnendeel hangt aan de wand of het plafond. Twee dunne leidingen en een elektrakabel verbinden dit deel met het buitendeel.

Multisplit. Dit systeem lijkt op de split, alleen zijn hier meerdere binnendelen aangesloten op één centraal buitendeel. Dit systeem wordt veel gebruikt in bedrijven of om in een woonhuis meerdere kamers te koelen.

Meer weten?
De website nederlandkoel.nl is een initiatief van de brancheorganisatie NVKL. Hier vindt u alles over airco en uitgebreide informatie over de verschillende systemen.

Comments are closed.